28 oktober 2020 
6 min. leestijd

Mijn 12 belangrijkste inzichten sinds de Special Forces

Mijn 12 belangrijkste inzichten sinds de Special Forces

Het is vandaag op de dag af precies 817 dagen sinds ik weg ben bij defensie. Tijd om even achterom te kijken. Wat heb ik de afgelopen twee jaar over mezelf geleerd? In deze blog deel ik mijn 12 belangrijkste inzichten die ik heb opgedaan na mijn tijd bij de Special Forces.

Of deze inzichten ook bruikbaar zijn voor jou, zul je zelf moeten ervaren. Ze maken mijn leven in ieder geval beter. Ik heb deze inzichten verkregen door het schrijven van mijn boek. Door het ondernemen en door het geven van trainingen. Door fouten te maken en heel veel te pionieren. Maar vooral door het leven zelf. Door over het leven na te denken, te lezen en te praten, vooral met mensen die meer wijsheid hebben dan ik. Wat dat betreft verdien ik geen krediet voor deze inzichten. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, zal ik maar zeggen. Veel leesplezier en doe er je voordeel mee!

1. IK LUISTER MEER NAAR MIJN BIOLOGISCHE KLOK

Ik word regelmatig wakker rond 04:30 – 05:00. Ik ga er dan direct uit en ga niet liggen woelen en draaien. Dat heb veel te lang geprobeerd en het werkt niet voor mij. Inmiddels weet ik dat schrijven bij mij het makkelijkst gaat in de vroege uurtjes. Half slapend denk ik nog niet te veel na maar schrijf ik puur wat er in me opkomt. Ik heb een goede ochtendroutine waarmee ik de dag gelijk domineer. Kom ik dan geen slaap tekort als ik zo vroeg opsta? Ik pas mijn ritme aan en ga wat eerder naar bed. Geen probleem.

2. CREATIVITEIT IS TRAINBAAR

 Creativiteit is het herschikken van bestaande elementen. Het is niet voorbehouden aan de Leonardo Da Vinci’s en Michelangelo’s van deze wereld. Maar het is wel een essentieel element om tot je doel te komen en succes te behalen.

OF JE NU ONDERNEMER BENT, IN HET BEDRIJFSLEVEN WERKT OF THUIS VOOR DE KINDEREN ZORGT. EEN FLINKE DOSIS CREATIVITEIT GAAT JE HELPEN.

En het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Zoek inspiratie en relevantie informatie op en ga vervolgens net zolang elementen herschikken totdat je blij bent met het resultaat. Of het nu gaat om een kunstwerk, de juiste woorden voor een blog of een nieuw product voor je bedrijf. Werkt het voor je? Top. Werkt het niet? Pas het aan en probeer het opnieuw. Trial and error. Creativiteit is trainbaar. Het geheime recept? Probeer er niet te veel bij na te denken. Maak je niet druk om wat anderen ervan zullen vinden. Gooi er wat discipline, doorzettingsvermogen en een scheutje liefde bij en je komt al een heel eind!

3. WAT IK VAN ANDEREN VIND ZEGT VAAK IETS OVER MEZELF

Ik ben de laatste tijd aan het experimenteren met een denkoefening. Ik probeer steeds bewuster te zijn van wanneer en hoe ik over anderen oordeel. En over mezelf. Het is eerlijk gezegd best confronterend als ik merk hoe vaak ik een ongefundeerde mening heb. Helemaal als ik een beetje moe ben of het te druk heb.

DAN BEN IK VAN BINNEN NET STATLER EN WALDORF VAN THE MUPPET SHOW. ZODRA IK DIT BIJ MEZELF MERK LAAT IK DE GEDACHTE VOORBIJ DRIJVEN EN GRINNIK IK OM DIE OUDE KNORREPOTTEN.

Ik vraag mezelf af wat die mening over mij zegt. Meestal betekent het dat ik even aan de handrem moet trekken en wat tijd voor mezelf moet nemen. Even rustig ademhalen en een rondje wandelen buiten bijvoorbeeld.

4. MENTALE VRIJHEID IS EEN BELANGRIJKE GRAADMETER

Een van mijn belangrijkste graadmeters is mijn mentale vrijheid. Het vermogen om open te (blijven) staan voor nieuwe inzichten en andere ideeën. Om niet gevangen te zitten in oude patronen die me verder niets brengen of soms zelfs tegen me werken. Ik betrap mezelf nog regelmatig op enige rigiditeit. Of mijn mopperende en zwaarmoedige alter ego komt weer om de hoek kijken. Maar dat geeft niet; ik hoef ook niet spiritueel verlicht te zijn. Gaandeweg wordt het mentale schild wel afgepeld, met een groeiend bewustzijn, aandacht en vriendelijkheid voor mezelf. Laagje voor laagje wordt het leven een beetje lichter en krijg ik meer vrijheid.

A MIND IS LIKE A PARACHUTE. IT DOESN’T WORK IF IT ISN’T OPEN.

5. DE MEESTE OVERTUIGINGEN VORMEN BELEMMERINGEN

Een van de inzichten die ik heb opgedaan na mijn tijd bij de Special Forces heeft te maken met mijn overtuigingen. Door mijn groeiende bewustzijn merk ik steeds meer dat de meeste overtuigingen je kunnen belemmeren. Sterker nog, ze kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Ik ben daarom steeds selectiever met mijn overtuigingen. Het gebeurt me regelmatig dat ik ontdek dat veel van mijn overtuigingen slechts mentale concepten zijn die ik ooit van iemand heb overgenomen.

ALS JE ERGENS HEILIG VAN OVERTUIGD BENT, DAN SLUIT JE JE VAAK AF VOOR ANDERE MOGELIJKHEDEN. EN DAT IS TOCH, ZONDE?

6. MIJN LEVENSMISSIE STAAT NIET VAST

Binnen de leiderschaps-, management- en zelfhulpboeken word je er mee doodgegooid. Je moet een levensmissie hebben. Een raison d’être. Een life purpose.

EVEN VOOROPGESTELD: IK VIND DIT OOK BELANGRIJK EN IK DOE NU DE DINGEN DIE VOOR MIJ HEEL GOED VOELEN.

Ik heb nu ook een missie. Maar ik ben ook realistisch genoeg om te beseffen dat die niet in beton is gegoten. Vandaag kan mijn levensmissie zijn om zoveel mogelijk mensen mentaal sterker te maken. Maar als morgen een van mijn dierbaren overlijdt door een akelige ziekte, kan het zomaar zijn dat het mijn levensmissie wordt om die ziekte te bestrijden.

7. IK WEET EIGENLIJK HELEMAAL NIET ZO VEEL

Hoe meer ik leer over het leven, hoe meer ik erachter kom dat ik heel veel dingen niet weet en nooit ga begrijpen. En dat is prima. Maar als ik iets niet begrijp wil dat niet zeggen dat het niet bestaat, dat ik er bang voor moet zijn of dat ik er een oordeel over kan hebben. Pas als ik iets daadwerkelijk zelf heb ervaren en het begrijp, kan ik er iets zinnigs over zeggen. Het klinkt misschien als onverschilligheid, maar dit is voor mij een vorm van eerlijkheid.

HET GEEFT EEN BEPAALDE MATE VAN BERUSTING ALS JE NIET ALLES HOEFT TE BEGRIJPEN IN HET LEVEN, MAAR HET GEWOON ERVAART EN ACCEPTEERT ZOALS HET KOMT. ENJOY THE RIDE.

8. MAAR IK WEET WEL DAT DE BURPEES ME HEILIG ZIJN

Het is vaak een van de eerste activiteiten die we overslaan als we het wat drukker hebben: sporten. Niets menselijks is mij vreemd, dus deze fout heb ik zelf ook gemaakt. Júist als we het mentaal druk hebben of als we emotioneel belast worden, is sporten een ideaal middel om je hoofd even leeg te maken. Om alles weer vanuit een ander perspectief te zien, uit je tunnelvisie te halen en helderheid te krijgen. Ik zie sporten als een mooie vorm van persoonlijk leiderschap en zelfzorg. Het is een belangrijke pijler om mentaal fit te blijven en sterker te worden.

JE FYSIEKE TOESTAND IS NAMELIJK ONLOSMAKELIJK VERBONDEN MET JE MENTALE EN EMOTIONELE TOESTAND.

9. HONDEN BRENGEN VREUGDE

Ja, en ook een hoop gedoe. Lopen in de regen als je geen zin hebt. Klungelen met gevulde, warme en stinkende poepzakjes. Rommel in huis. En die van mij zijn ongekend flatulent (winderig, maar dat rijmde niet). Ik weet niet of het de meest briljante beslissing was om in de hectiek van een druk gezin en een groeiend bedrijf twee jonge pups te nemen. Ik denk het eigenlijk niet. Maar hun onnozelheid werkt verlichtend. Ze zijn altijd blij om je te zien en zorgen ervoor dat je meer buiten komt. En ze geven je vooral onvoorwaardelijke liefde.

10. IK BEN STOF IN DE WIND

Vaak denken we dat we recht hebben op bepaalde zaken en dat we controle hebben over ons leven. We leven gezond en denken dat we recht hebben op gezondheid. We leven volgens bepaalde normen en waarden en denken daarom het recht op geluk en voorspoed te hebben. Afgelopen twee jaar ben ik vijf keer bij een uitvaart geweest.

IEDERE KEER WAS EEN EMOTIONELE MOKERSLAG MET DE BOODSCHAP DAT WE DANKBAAR MOETEN ZIJN VOOR ONZE GEZONDHEID EN VOOR ELKAAR.

Het was een boodschap dat alle controle die we denken te hebben een illusie is. Dat we nergens recht op hebben en daarom het leven moeten koesteren.

11. IK BEN EEN PIONIER

Ik vind het heerlijk om daar te gaan waar ik nog nooit ben geweest en om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Een bedrijf en een nieuwe dienst op de markt zetten. Een boek schrijven. Kitesurfen. Bloggen. Spreken in het openbaar. Netwerken. Unieke concepten bedenken. Nieuwe trainingsvormen proberen. Als iets me energie en voldoening geeft dan is het wel het creëren en ontwikkelen van iets nieuws. Tijdens de voordracht van mijn Koninklijke onderscheiding noemde de Minister van Defensie me een pionier. Nu word ik niet graag in een hokje gestopt, maar toen had ze een punt.

12. AFSCHEID NEMEN IS EEN BEETJE STERVEN

Lang heb ik mezelf een beetje voor de gek gehouden. Ik hield mezelf (en heel veel anderen) voor dat ik mijn oude werk niet mistte. Gelul. Als je 21 jaar zo intensief samenwerkt en (over)leeft met zulke bijzondere mensen, dan laat je een stukje van jezelf achter. Dan mag ik best een beetje rouwen. Dan mag ik twijfelen of het de juiste stap was. Dan mag ik mijn oude leven en mijn kameraden echt wel soms missen. Dat maakt me mens.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Over de schrijver
Reactie plaatsen