21 oktober 2020 
1 min. leestijd

Hoe je sterker in het leven staat met voldoende energie.

Hoe je sterker in het leven staat met voldoende energie.

Het was eindelijk weer eens lekker weer en na een hele ochtend op kantoor schreeuwden mijn lichaam en geest om beweging en buitenlucht. Ik had zoveel energie dat ik, Ondanks een to-do lijst waar je U tegen zegt, toch maar even ging hardlopen.

Het hardlopen bij mij in de buurt is dodelijk saai dus meestal probeer ik het dan voor mezelf wat minder saai te maken door een intervaltraining. En dan de leukste variant: de fartlek.

VAARTSPEL.

Fartlek klinkt als een ongelukje in je onderbroek, maar het is Zweeds voor snelheidsspel. Het is een type intervaltraining waarbij je varieert van afstand en snelheid van de interval, afhankelijk hoe je je dan op dat moment voelt. Doordat je constant varieert, blijft het leuk en het is fantastisch voor je conditie.

Soms heb je van die dagen dat je makkelijk loopt en veel energie hebt. Dan gooi ik het tempo wat omhoog en geniet ik van de zweeffase tijdens het lopen. Zodra ik merk dat ik wat zwaarder loop en/of wind tegen krijg, pas ik mijn tempo aan. Dan doe ik het wat rustiger aan en zorg ik dat ik mezelf niet in een verzuring ren. Als de verzuring eenmaal optreedt tijdens het sporten, kom je weer heel moeilijk in je goede flow.

EN TIJDENS HET LOPEN BEDACHT IK DAT DIT EEN MOOIE METAFOOR IS VOOR HET LEVEN.

GENIET VAN DE ZWEEFFASE.

Als je wind mee hebt in het leven kun je wat grotere passen maken. Grote doelen bedenken en grote passen maken richting dat doel. Maar probeer bij wind tegen of wat minder energie geen wonderen te verrichten of hetzelfde tempo aan te houden. Niet harder werken bij weerstand want dat verzuurt je. Of dan brand je op. Niet stilstaan maar gewoon kleine behapbare doelen stellen. Door die kleine succeservaringen behoud je het momentum.

Dat is toch vaak waar het om gaat in het leven. Dat je stapje voor stapje vooruit blijft gaan. Ondanks de weerstand. Dat je de energie gebruikt voor de juiste dingen.

Als je dan weer wind mee hebt, vergeet dan niet te genieten van die zweeffase.

Bedankt voor het lezen!

Vond je het interessant of nuttig om te lezen? Ik zou het tof vinden als je deze blog deelt op sociale media!

Over de schrijver
Reactie plaatsen