c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Van Special Forces naar Burn-Out

Een jaar geleden ging ik hard onderuit wegens een burn-out, wat toen volgde was de mooiste ontdekkingstocht van mijn leven.

Na de diagnose van mijn burn-out sloot ik mijzelf alleen op in een chalet in de Zwitserse Alpen. Het doel was een week bezinning, wat was er aan de hand en hoe heeft dit mij kunnen gebeuren. (Ik had per slot van rekening Special Forces van de Mariniers gezeten en ook na mijn militaire carrière regen de successen zich aaneen)

 

Wat volgde in het chalet waren huilbuien en verwarring, hier was meer aan de hand……..

 

Terug in Nederland gaf een goede vriend mij een briljant advies. Hij zei dat ik terug moest naar de periode rond mijn afstuderen als dierenarts om de oorzaak van mijn burn-out te vinden. Hij gaf aan dat hij in die periode mijn ego zag groeien. Met dat advies ging ik aan de slag. Ik vroeg mij in de eerste periode vooral af wat hij met ego bedoelde.

 

Nu een jaar later is het voor mij duidelijk wat een enorme rol mijn ego heeft gehad in de afgelopen 39 jaar. Het ego is bij mij de aanwezigheid van een stemmetje in mijn hoofd wat altijd de baas wil spelen, een oordeel klaar heeft, op zoek is naar controle, bezig is met het verleden en de toekomst (niet het nu) en continu aan het streven is. Oftewel ik was mijn ego.

Mijn ego heeft ook bijgedragen aan het ontstaan van mijn burn-out.

Mijn ego heeft ook bijgedragen aan het ontstaan van mijn burn-out. Door de strijd aan te gaan met andere ego’s, mijn ego wil namelijk continu streven en strijden. Maar ook omdat ik door mijn ego volledig afgesloten was van mijn gevoel. Ik was niet meer dan een rationele machine.

 

Nu een jaar later heb ik met behulp van vrouw, kinderen, vrienden, familie, een coach, yoga, sport, meditatie, boeken van o.a. Eckhard Tolle, spirituele sessies mogen ervaren dat er meer is dan ego. Ik kan weer geluk, liefde en verdriet voelen zoals ik dat als kind kon. Ik kan een diepere authenticiteit in mijzelf ervaren dan ooit tevoren. Ik kan het Nu ervaren zonder dat daar woorden aan gekoppeld worden. Er is meer Melle dan ratio en ego bij elkaar.

 

De ontdekking van ego was een eerste stap in een prachtig proces wat ook wel ontwaken wordt genoemd. Ik ben erachter gekomen dat ontwaken niet zweverig hoeft te zijn. Het is in contact komen met je eigen gevoel. Jezelf een spiegel voorhouden.

 

Dankzij de eerste stapjes in het ontwaken leer je jezelf echt kennen, zonder de cognitieve dissonantie. Ben je weerbaarder dan ooit en leer je om te onthechten. En de grootste verassing van alles is voor mij dat er zo enorm veel mensen op deze wereld al lang ontwaakt zijn.

Oftewel; Ego bedankt voor de burn-out  🙂

Deel dit bericht